Obsah / Vyhledavání / Menu / Home / Kontakt
Hledat:
NUTRITIP KLUB
  NUTRITIP KLUB
01.09.2009: VITAMÍNOVÝ TAHÁK ZDARMA!

Staňte se členy NUTRITIP KLUBU a získejte zdarma:

VITAMINOVÝ TAHÁK

RECEPTY

UDĚLEJTE SI TEST!

  E-kalkulačka

Spočítejte si svůj denní energetický příjem!

 ZAPNOUT E-KALKULAČKU

  Reklama
Počitadlo BMI
Spočítejte si Body Mass Index:

Výška: cm
Hmotnost: kg
  E-shop ŠTÍHLÁ LINIE

Osvědčené přípravky a pomůcky na hubnutí!

E-SHOP ŠTÍHLÁ LINIE

Crohnova choroba a ulcerózní kolitida

   O existenci Crohnovy choroby či ulcerózní kolitidy se mnozí pacienti dozví až v okamžiku, kdy je jim tato diagnóza sdělena. Mimo jiné se jim lékaři zmíní o dietě, kterou je třeba dodržovat. Mnohdy je ale těžké vypátrat, jak by vlastně stravování při těchto diagnózách mělo přesně vypadat.

 

 

Jak se projevuje Crohnova choroba a ulcerózní kolitida?

Crohnova choroba a ulcerózní kolitida jsou zánětlivá onemocnění střeva, při kterých se stěna střeva rozrušuje. Na postižených místech se vytváří vředy, jizvy či se objevuje krvácení. Nejběžnějšími příznaky jsou průjem, bolest břicha, křeče, horečka a únava. Jelikož je i v klidové fázi silně postižena schopnost vstřebávat potravu, pacienti většinou ubývají na váze. Mohou trpět podvýživou a nedostatkem důležitých živin.

 

 

Jaká jsou dietní opatření (dieta s omezením vlákniny)?

 Cílem dietních opatření a celé léčby je stabilizovat trávicí trakt natolik, aby člověk byl nadále schopen plnohodnotného života a aby se pokud možno jeho strava co nejvíce podobala běžnému jídlu.

Strava by měla být lehce stravitelná a nenadýmavá. Neměla by obsahovat potraviny, po kterých zůstávají v trávicím traktu nestravitelné zbytky, tedy potraviny s vyšší obsahem vlákniny. Pro trávicí trakt jsou zatěžující i přepálené tuky, alkohol, sycené nápoje, kořeněné a pikantní pokrmy - všechny tyto potraviny tedy vynecháváme.

 

Konkrétní jídelníček je vhodné sestavovat postupně dle toho, jak pacient reaguje na jednotlivé potraviny.    

 

POZOR! V této dietě se běžně omezují potraviny jinak považované za velice zdravé. Věnujte tedy pozornost tomu, co je zdravé a zároveň respektuje tuto dietu. 

 

Vláknina

V klidové fázi choroby vyzkoušejte konzumaci potravin s vyšším obsahem vlákniny, např. vařenou zeleninu.

V akutní fázi choroby ale dejte přednost potravinám s nízkým podílem vlákniny. Vláknina na zdravé střevo působí velice blahodárně. Akutně postižená místa může ale dráždit a vyvolávat nadměrný pohyb střeva.

 

Tekutiny

Pijte dostatek tekutin, především vody. Tak zabráníte zácpě, která může onemocnění zhoršovat.

 

Alkohol, káva a sladidla

Omezte na minimum alkohol, kávu a sladidla. Látky v nich obsažené velice agresivně narušují již tak postižená místa sliznice.   

 

Nadýmavé potraviny

Veškeré potraviny, které vás nadýmají raději omezte. Nejčastějšími viníky bývají: brokolice, zelí, květák, kapusta, hrášek, čočka, cibule, pažitka, paprika, perlivé vody.

 

Laktózová intolerance a Crohnova choroba/ulcerózní kolitida

Jestliže zároveň trpíte laktózovou intolerancí, velmi pečlivě sledujte příjem mléčných výrobků. Je třeba zjistit, zda snášíte alespoň kysané mléčné výrobky či zda je třeba užívat enzym laktázu. Ne všechny mléčné výrobky mohou střevo dráždit. 

 

Dieta s omezením vlákniny v akutní fázi nemoci a po operaci

Akutní fáze

Během akutní fáze nemoci dbejte na co nejlepší výživu. Jezte v malých porcích několikrát během dne.

Doporučené potraviny: libové maso, ryby, vejce a potraviny s nízkým obsahem vlákniny

Nechte si předepsat: Nutridrink - speciální nápoje s vysokým obsahem živin 

 

Po operaci

Po operaci dodržujte nízkotučnou dietu. Nadmíra tuku může způsobit průjem a nadýmání.

 

 

Další tipy

 

Léčivé oleje

Některé studie doporučují zkusit rybí olej či olej z lněných semínek. Rovněž se doporučuje konzumace živých mléčných kultur.

 

Minerální látky a vitamíny

Nechte si od lékaře doporučit, které doplňky stravy bude pro vás vhodné užívat. Mohou vám chybět vitaminy či minerální látky nezbytné pro průběh hojení.

 

Příliš teplé a příliš studené

Vyvarujte se konzumaci příliš teplých či studených jídel. Optimální teplota jídla je 20°C.

 

  

Jaké potraviny je vhodné jíst?

 

Maso

Telecí, hovězí, kuřecí, ryby, králík, klaso a tofu, dietní šunka

 

Vejce

Hlavní pokrm z vajec - jednou za týden, vařené v páře či na hniličku

 

Mléčné            výrobky

Kysané mléčné výrobky, tvaroh, tvarohové sýry, jogurt bez ovoce, termixy, tavené sýry

Pečivo

1 den staré pečivo, veka, houska

 

Tuky

Máslo a kvalitní oleje

Tip! Na vaření používejte olej, který přidejte až do hotového pokrmu. 

Přílohy

Bramborová kaše, těstoviny, bílá rýže, noky, knedlík, jemné bramborové těsto

Zelenina

Mixovaná a dušená mrkev, rajská  a mrkvová šťáva, špenát, mangold, hlávkový salát, vývar z petržele a celeru 

Ovoce

Banán, oloupané jablko, pomerančová šťáva, mandarinková šťáva, hroznová šťáva, broskve, meruňkové pyré, marmeláda

Koření

 

Vývar z kmínu, petrželka, vanilkový cukr, citronová šťáva, pažitka

Nápoje

 

Bílá káva z melty, ředěné kakao

 

  

Kterým potravinám se vyhnout?

 

Maso, masné výrobky a bílkoviny

 

Uzeniny, masové konzervy, smažené a nakládané maso, tučné maso, vnitřnosti, slanina, škvarky, sádlo, luštěniny

Mléčné výrobky

 

 

Ostré sýry, jogurty s ovocem, mléko 

Pečivo

 

 

Celozrnné pečivo, čerstvé pečivo, pečivo z lískového a třeného těsta, kynuté pečivo

Nápoje

 

 Sycené nápoje, alkohol, černá káva, čokoláda, silné kakao

Zelenina

 

Zelenina s pecičkami (paprika, okurky), cibule, česnek, zelí, brukev, kapusta, nadýmavé a aromatické druhy zeleniny,ostatní zelenina dle snášenlivosti

 

AKCE! Nechte si sestavit osobní dietní plán!


| 10. 08. 2008 |
 
  Přípravky na hubnutí
Krasa.cz


Web by phpRS | Code: © Honza Strnad - iOcomp 2008 Design: © apoka 2008