Obsah / Vyhledavání / Menu / Home / Kontakt
Hledat:
NUTRITIP KLUB
  NUTRITIP KLUB
01.09.2009: VITAMÍNOVÝ TAHÁK ZDARMA!

Staňte se členy NUTRITIP KLUBU a získejte zdarma:

VITAMINOVÝ TAHÁK

RECEPTY

UDĚLEJTE SI TEST!

  E-kalkulačka

Spočítejte si svůj denní energetický příjem!

 ZAPNOUT E-KALKULAČKU

  Reklama
Počitadlo BMI
Spočítejte si Body Mass Index:

Výška: cm
Hmotnost: kg
  E-shop ŠTÍHLÁ LINIE

Osvědčené přípravky a pomůcky na hubnutí!

E-SHOP ŠTÍHLÁ LINIE

Je nutné používat sladidla?

   První umělé sladidlo - sacharin vzniklo náhodně před 130 lety. Kdysi byla sladidla vyráběna  především kvůli diabetikům, zanedlouho na to zase zatracována pro karcinogenní účinek. Jak je to tedy s používáním sladidel?



Sladidla s nízkou či energetickou hodnotou - lze je užívat jako náhražku cukru a snížit tak celkový příjem energie. Tento přístup ale není nutný a to ani u diabetiků. Většinou totiž sladidlem nahrazujeme naprosto zanedbatelné množství cukru, např. 2 kostky do kávy.

 

Naopak často pomíjíme množství tuku, které sníme. A právě množství tuku v potravinách rozhoduje o tom, zda budeme mít potíže s nadváhou či diabetem II. typu! Tyto sladidla tedy mají význam především pro diabetiky I. typu, neboť snižují množství zkonzumovaných sacharidů.

Příklady komerčních názvů sladidel: Sacharin, Sular, Dianer, Kandisin, Funsweet, Diachrom, Irbis sweet, Suprasweet

 

 !Tip pro hubnoucí a diabetiky II. typu

Sladidla s nízkou energetickou hodnotou doporučujeme používat pouze v případě, kdy je třeba na přípravu pokrmu použít větší množství cukru (např. buchty, cukroví, bábovky, pudinky, sladká jídla).     

 

Pro sladidla s vysokou energetickou hodnotou neexistuje opodstatnění ke konzumaci. Nesníží energetickou hodnotu pokrmu. Dokonce ani nebylo prokázáno, že jsou vhodnější náhradou cukru u diabetiků.

Příklady:

Fruktóza, Sorbitol, xylitol

 

Diabetické potraviny jsou mnohdy až nevhodné. Diabetické potraviny sice neobsahují cukr, ale o to více tuků a bílkovin. Mívají i větší energetickou hodnotu. Prospěšné mohou být pouze u diabetiků I. typu. U ostatních vedou často k vyšší nadváze než běžné potraviny či sladkosti.

 

Co ukazují nové výzkumy…

Nikdy se vědecky neprokázalo, že by sladidla byla karcinogenní.

 

 

 

Prozdravi.cz
| 27. 04. 2009 |
 
  Přípravky na hubnutí
Krasa.cz


Web by phpRS | Code: © Honza Strnad - iOcomp 2008 Design: © apoka 2008